Česká raketa letí do startupových výšin. Productboard získal od prestižních investorů přes miliardu korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

pb-palan-hejl

Foto: Productboard

Hubert Palán a Daniel Hejl, spoluzakladatelé Productboardu

0Zobrazit komentáře

Objevili jsme díru na trhu, budujeme první český startup za miliardu dolarů. Právě to nám před rokem říkal spoluzakladatel Productboardu Hubert Palán a je jasné, že ve svém plánu nikterak nepolevil. Naopak, jeho firma raketově roste a teď nabírá další obří investici. Větší v Česku nikdy žádný startup v jednom kole nedostal.

Hubert Palán ze San Franciska, odkud řídí byznys Productboardu, a jeho kolega-spoluzakladatel Daniel Hejl, který šéfuje pražskému vývoji, mohou vyprávět příběh o tom, jak během jediného roku vyrostli ze 46 lidí na 116 zaměstnanců, svůj produkt prodali stovkám velkých firem a přilákali zvučné investory.

Po celém světě dnes využívá nástroje Productboardu přes dva a půl tisíce firem včetně Microsoftu, Avastu nebo Zendesku, které díky nim zlepšují svou práci s vývojem digitálních produktů. Nástroj nejen pro produktové manažery, jenž v mnoha firmách nahrazuje nekonečné tabulky v Excelu a další nástroje pro řízení, a především jeho potenciál do budoucna významně zajímá i investory.

Dosud do startupu nalila zvučná jména z Česka i zahraničí téměř 20 milionů dolarů a nyní se Productboard posouvá ještě o úroveň výš. Příležitost naskočit do jízdy, ze které se může zanedlouho vyklubat tzv. jednorožec, tedy startup s hodnotou přes miliardu dolarů, si nenechal ujít jeden z nejprestižnějších amerických fondů Sequoia Capital. Na významu pak celé věci přidává skutečnost, že to je jeho vůbec první investice v Česku.

hubert-palan-productboard

Foto: Nguyen Duy McLavin/CzechCrunch

Hubert Palán, spoluzakladatel startupu Productboard

Samotný Productboard sice ještě miliardovou hodnotu nemá, ale přesto o této cifře hovořit můžeme. Sequoia Capital totiž spolu s dalším zámořským fondem Bessemer Venture Partners a stávajícími investory v rámci investičního kola Series B do Productboardu posílají dalších 45 milionů dolarů, tedy právě přes miliardu korun. Celkově už tak mají Palán s Hejlem a svými kolegy na kontě investice dosahující na téměř 1,5 miliardy korun.

„Rok 2019 byl pro Productboard přelomový. Podařilo se nám výrazně rozšířit možnost využití našeho systému, čímž jsme se stali relevantním nástrojem pro velké firmy a nadnárodní korporace. Raketově jsme rostli, čehož si všímala řada investorů, a opravdu si v Productboardu ceníme, že se nám podařilo domluvit s těmi nejlepšími z nich,“ hlásí Hubert Palán.

Productboard

Seznamte se se společností Productboard, důvěryhodným partnerem pro správu produktů.…

Sequoia Capital se připojuje k dalším prestižním investorům v podobě Index Ventures a Kleiner Perkins, jež získal Productboard na palubu předloni, a růst startupu podpořili také čeští Reflex Capital, Credo Ventures a Rockaway Capital. Podle Palána tento – na české poměry nevídaný – výčet prestižních investorů potvrzuje, že jde jeho startup správnou cestou.

„Věřím však, že jsme stále teprve na začátku a že máme potenciál dosáhnout na ještě vyšší mety,“ dodává jednačtyřicetiletý Palán, který pendluje mezi Spojenými státy, kde řeší především byznys, a Prahou, kde sídlí velký vývojářský tým. Právě na rozšíření týmu na obou stranách Atlantiku by měla padnout značná část nově vybraných prostředků a zvažuje se i otevření nové pobočky.

daniel-hejl-productboard

Foto: Productboard

Daniel Hejl, spoluzakladatel a CTO Productboardu

Produkt je dnes pro firmy často srdcem celého podnikání, a tak jim systém, který celý produktový vývoj obejme, dá na jedno místo veškeré požadavky a strategii a propojí produktový tým se zákazníky, může zásadně ulehčit a vylepšit práci. „Právě takový systém Productboard vyvíjí a my jsme nadšení, že můžeme být u toho,” říká Andrew Reed, partner v Sequoia Capital.

valtr-palan

Přečtěte si takéČeští jednorožci v čekárně. Zakladatelé Mews a Productboardu v CzechCrunch Podcastu o budování miliardových firemČeští jednorožci v čekárně. Zakladatelé Mews a Productboardu v CzechCrunch Podcastu o budování miliardových firem

Je to právě Sequoia, která může Productboardu pomoci v dalším růstu nejen finančně. Ve svém investičním portfoliu má kalifornský fond s téměř padesátiletou historií firmy jako WhatsApp, Airbnb, PayPal, LinkedIn, Cisco, Oracle nebo Apple, a tak moc dobře ví, jak se buduje úspěšný technologický byznys.

Zkušenosti s investicí do LinkedInu, ale také do dalších rychle rostoucích firem jako Twilio, Pinterest či Twitch mají i v Bessemeru, a tak bude mít dvojice zakladatelů vedle přílivu nových financí i další vynikající mentory. Ani v nejnovějším kole se pak nesmí zapomenout na zmíněné trio českých investorů, protože se opět připojilo i Credo, Reflex a Rockaway.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym

Productboard

Seznamte se se společností Productboard, důvěryhodným partnerem pro správu produktů.…

Klíčoví lidé

hubert

Hubert Palán

CEO